18.6.12

περί αριστεροφοβίας και άλλων δαιμονίων....

Η νίκη της Ν.Δ. στις χτεσινές εκλογές, ή μάλλον η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, αποδίδεται σωρηδόν από ειδησεογραφικά sites, από πολλά blogs, στο facebook κλπ, στον φόβο του κόσμου μπροστά στο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή;". "Ο Θεός Φόβος και ο αντιδημοκρατικός νόμος νίκησαν το κοινωνικοπολιτικό θαύμα και τον Πολίτη" (ένα ήπιο δημοσίευμα, με στομφώδη ωστόσο τίτλο). 
Ήταν άρα ο Φόβος απέναντι στην ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΔ; Δικαιολογείται η οργή που έχει ξεχυθεί, ενάντια στους "ανεγκέφαλους" που ενίσχυσαν τον δικομματισμό; (χρησιμοποιώ τη λέξη "ανεγκέφαλους" ως κόσμια... στη θέση της βάλτε όποια άλλη θέλετε, την πρωτιά έχει βέβαια εκείνη με τα τρία "α"). 
 Έκατσα και υπολόγισα -μόνος μου, γιατί δεν εμπιστεύομαι τα ΜΜΕ- τα ποσοστά που κέρδισαν χτες τα δύο πρώτα κόμματα και εκείνα που έχασαν όλοι οι υπόλοιποι, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Επίσης, παρόλο που δεν αποτελεί αληθές τεκμήριο, θεώρησα ότι -κατά την τακτική των δημοσκοπήσεων- εκείνοι που απέσυραν την ψήφο τους από κάποιο κόμμα την έδωσαν σε κάποιο συγγενές, δηλαδή οι "δεξιοί" στην ΝΔ και οι "αριστεροί" στον ΣΥΡΙΖΑ. 
 Ιδού τα αποτελέσματα:Απομένει, από εκείνους που δεν ψήφισαν τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, 1,68% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και 1,47% υπέρ της ΝΔ. 

Δηλαδή: οι Έλληνες χθες στην ουσία δεν ψήφισαν διαφορετικά από ότι στις προηγούμενες εκλογές. Οι διασκορπισμένοι της δεξιάς μαζεύτηκαν στη ΝΔ και οι αντίστοιχοι της αριστεράς έδωσαν μια πρωτοφανή ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. 

 Ας έρθουμε όμως πάλι στο "Φόβο". Μας λένε ότι από φόβο το 1,47% έτρεξε σαν τα πρόβατα να στηρίξει τον Σαμαρά! Τόσο μεγάλος φόβος και τρόμος έπιασε το Πανελλήνιο, που 90.500 Έλληνες από τα 6.155.000 που ψήφισαν, έτρεξαν να ψηφίσουν ΝΔ, κυριευμένοι από τον τρόμο και την ταραχή! Φοβερό τσουνάμι, ομολογώ ότι σοκαρίστηκα! Ένα ολόκληρο Έθνος, πανικόβλητο, προτίμησε τα 300 ευρώ μισθό από την καταγγελία του Μνημονίου! 
Ας σοβαρευτούμε. Στην πραγματικότητα, το 3,4% των συμπολιτών μας, που δεν ψήφισαν τα μικρά κόμματα τα οποία είχαν στηρίξει το Μάιο, μοίρασε την ψήφο του στα δύο πρώτα. Τί το πιο φυσιολογικό. Από την άλλη, αν υποθέσουμε ότι σε μια εικονική πραγματικότητα το 1,47% πήγαινε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είχαμε ΝΔ = 28,19 και ΣΥΡΙΖΑ = 28,36. Μιλάμε πλέον για φανταστικό σενάριο, με δεδομένο ότι: 1) η διαφορά θα ήταν λίγο παραπάνω από 10.000 ψήφοι και 2) στα λοιπά κόμματα συγκαταλέγονται και δεξιές και αριστερές πολιτικές τάσεις. Η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στην περίπτωση αυτή, θα ξεπερνούσε κάθε φαντασία. 

Επομένως, δεν δέχομαι τις αναλύσεις περί "Φόβου" και τους συνεπακόλουθους χαρακτηρισμούς. Η ψήφος είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του κάθε πολίτη και Δημοκρατία χωρίς σεβασμό στην εκφρασμένη βούληση ακόμα και του τελευταίου πολίτη δε μπορεί να σταθεί. Άσχετο αν μας αρέσει ή δε μας αρέσει.

Καλό λοιπόν το παραμύθι του "Φόβου", αλλά μη γελιόμαστε... δεν έχει δράκο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: